ABO:ER I FOKUS
© ©stocksy

Behåll allt det goda

Hemmet

Få ut det mesta av säsongsprodukterna med lite förberedelse och konservering

Känner du doften? Efter en lång och lugn sommar har säsongens råvaror mognat, börjat dofta och blivit saftiga. Och med marknader, butiker och trädgårdar som brister i sömmarna med färgglada, smakrika och näringsrika produkter är tiden inne att ta fram grytor, stekpannor, mixrar, burkar och konserveringsutrustning för att få ut det mesta av säsongen.

Blanda och tillaga medan det fortfarande är färskt!

En sak är säker: med en hel palett av lockande färger och smaker finns det ingen brist på matinspiration. Detta innebär inte bara goda nyheter för dig – och dina nära och kära – utan även för ditt iCook Family Set och den begränsade upplagan* av iCook Blender, som hjälper dig i köket.

* så långt lagret räcker!

© ©stocksy[M]

Säsongsbetonade frukter som tranbär, melon och björnbär kombineras utmärkt med gurka, morötter och selleri i läckra – och sunda – smoothies. Läckra mogna tomater är precis vad som behövs för en svalkande gazpacho medan vädret fortfarande är varmt. När temperaturen sjunker är squash, potatis, pumpor och purjolök idealiska för smakrika, hjärtvärmande soppor och stekar. Många av säsongens mest efterlängtade produkter – plommon, fikon, fänkål, paprika och päron – kan även förvandlas till sylt, pickles och chutney att glädja smaklökarna med. Så ta fram din matlagningsutrustning och ge dig ut på en gastronomisk resa.

Så mycket att äta, så lite tid

Oavsett hur gott det är, så finns det naturligtvis en gräns för hur mycket du kan äta. Eftersom det vore synd att slänga alla naturens finaste råvaror i soptunnan, varför inte försöka dig på att konservera maten? Traditionella metoder som fermentering, inläggning och hermetisering är på modet och förvånansvärt lätta att göra.

  1. Fermentering – bevarandet av mat i ett saltlag eller en vassle-saltlösning som aktiverar nyttiga bakterier och ökar näringsämnesinnehållet.

  2. Inläggning – konservering av livsmedel med ättika, vatten och salt (eller socker) i en kall miljö. Tips: Du kan använda iCook:s förslutningsbara blandskålar för att lägga in säsongens favoriter, exempelvis kronärtskockor, i kylskåpet.

  3. Hermetisering – går ut på att placera mat som blir över i en steriliserad glasburk och försegla den i månader.Tips: Laga till en rad soppor och såser med din iCook Blender och häll över dem i syltburkar. Ge bort dem som omtänksamma presenter eller förvara dem i skafferiet.

  4. Kompott – konservering av mat genom att tillaga den långsamt i sockerlag (ibland med kryddor) och sedan lägga maten i en steriliserad burk.

  5. Valfritt: Blanchering – detta steg kan behövas för att vissa grönsaker ska smaka bra när du är redo att tillreda dem senare under året. Tips: Använd ditt iCook Family Set för att göra storkok till matlådorna med denna variation av måltider. Förvara några i de förslutningsbara blandskålarna inför den kommande veckan och frys resten.

  6. Frysning – att försegla överbliven mat i en särskild behållare och förvara den i frysen.

Konserveringstips

Även om varje konserveringsmetod är unik har de några saker gemensamt. För bästa resultat:

  1. Använd alltid oförstörda frukter och grönsaker som är mogna och av god kvalitet.

  2. Sterilisera alla glasbehållare och förvaringskärl med kokande vatten.

  3. Torka glasbehållarnas förseglingskanter innan du använder dem.

  4. Använd endast behållare som har lufttät försegling.

  5. Var inte rädd för att experimentera med olika tekniker, örter och kryddor.

  6. När du fryser rå frukt eller råa grönsaker ska du blanchera dem först för att få bästa resultat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies är filer som lagras i din webbläsare och används av de flesta webbplatser för att anpassa din webbupplevelse.

Genom att fortsätta att använda vår webbplats utan att ändra inställningarna, samtycker du till vår användning av cookies.

Jag förstår