ABO:ER I FOKUS
© iStockphoto

Sommar i en burk

Hemmet

Ta vara på smaken av sommar och njut av dessa delikatesser året runt

Sommaren lider mot sitt slut. Men det behöver inte vara dåliga nyheter. Bevara minnet av varma sommarmorgnar genom att samla dina favoritfrukter och bär i en burk – vi pratar naturligtvis om underbart god marmelad förstås! Sylt och marmelad är ett perfekt sätt att bevara frukt och bär och minska slöseri, speciellt om du har alldeles för mycket frukt på en gång. Läs vidare för vad du ska tänka på när du lagar sylt och tre av våra favoritrecept på marmelad.

Våra bästa sommarrecept på marmelad

Plommonmarmelad med kanel

Laga denna marmelad så att den är klar till vintern, kaneldoften ger perfekt julstämning! Det är också en underbart god marmelad att njuta av året runt, oavsett årstid.

Superenkel hallonmarmelad

Vi gillar den här marmeladen för att den är otroligt lätt att laga och både vuxna och barn älskar den. Den har en gammaldags fruktsmak som de vuxna gillar. Och barnen? Använd en sil för att ta bort hallonkärnorna under tillagningen. De yngsta familjemedlemmarna kommer garanterat att älska den jämna konsistensen och den pikanta söta smaken.

Underbart god apelsinmarmelad

Den är lite komplicerad att laga, men det är definitivt värt besväret! Apelsinskalen i den här marmeladen ger den en unik konsistens och något bitter smak. Perfekt i kombination med citrusfruktens sötma. Detta är också en uppfriskande marmelad som du kan njuta av året om.

Hämta det här receptet här som PDF / som ePub

  1. Plommonmarmelad med kanel: PDF / ePub

  2. Superenkel hallonmarmelad: PDF / ePub

  3. Underbart god apelsinmarmelad: PDF / ePub

Viktiga tips när du lagar marmelad:

Marmeladprovet

Lägg fem tefat i frysen i minst en kvart och placera sedan en tesked marmelad på ett tefat. Flytta kanterna på marmeladen med skeden eller fingret. Om den har stelnat skrynklar den sig. Om marmeladen är rinnig är den inte klar. Fortsätt att tillaga och kolla med några minuters mellanrum med ett nytt tefat.

Sterilisera burkar och utrustning

Värm upp ugnen till 120 °C. Diska syltburkar och utrustning, inklusive slevar och skedar, i varmt vatten med Dish Drops TM Concentrated Dishwashing Liquid. Skölj noga och placera sedan burkarna på en ugnsplåt. Sätt in burkarna i ugnen i 10 minuter eller tills de är helt torra och torka utrustningen med en ren trasa. Sterilisering är viktigt för att avlägsna jäst, bakterier eller svamp som kan göra att marmeladen fördärvas mycket snabbt.

Vikten av pektin

Sylt, gelé och marmelad stelnar på grund av att frukten innehåller pektin. När frukt och bär kokas med socker tjocknar den naturliga syran i frukten och sylten stelnar. Äpple, citrusfrukter och bär innehåller mycket pektin. Frukt som persika och plommon innehåller mindre pektin, men du kan tillsätta några matskedar citronsaft för att marmeladen ska stelna. Använd om möjligt frukt som är lite omogen eftersom pektinnivåerna då är som högst.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies är filer som lagras i din webbläsare och används av de flesta webbplatser för att anpassa din webbupplevelse.

Genom att fortsätta att använda vår webbplats utan att ändra inställningarna, samtycker du till vår användning av cookies.

Jag förstår