ABO:ER I FOKUS
© Shutterstock

Färgsätt ditt liv med fytonäringsämnen

Välbefinnande

Lär dig varför färg är viktigt i alla delar av livet och se om du klarar våra frågor om fytonäringsämnen!

Liv utan färg skulle vara tråkigt. Förutom att förgylla livet rent visuellt påverkar färg vårt humör och beteende på många intressanta och oväntade sätt. Exempelvis har forskare kommit fram till att om man tittar på färgen röd innan man gör ett skolprov kan resultatet bli lägre, men tittar man på färgen blå så kan resultatet i stället bli bättre. Behöver du motivation för att börja träna? Omge dig med grön färg. Vill du uppmuntra samtal? Ta på dig något i gult. Behöver du mer lugn och ro omkring dig? Omge dig med blå färg. Färg har helt enkelt ett sätt att påverka allting runt omkring oss – inklusive vårt välbefinnande.

Färgsätt din kost

Rött, gult, orange, lila, grönt och vitt; blanda dessa färger i fem måltider varje dag så är du på god väg till ett bättre välbefinnande. Fytonäringsämnen – växtbaserade näringsämnen som finns i frukt och grönsaker – finns i dessa färger och ger en mängd fördelar:

Vitt – benstomme: Lök är känt för att innehålla vitamin C vilket bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion. Lök innehåller även fytonäringsämnet quercetin. En annan möjlighet att få i sig den här färgen är att äta bananer, vita persikor, svamp och vit majs.

Orange och djupgult – ögon: Morötter är kända för att innehålla betakaroten, vilket har ett provitamin A som bidrar till att bibehålla normal syn. Gula växter som ringblommor innehåller fytonäringsämnet lutein. Om du vill kan du istället äta gul paprika, sötpotatis eller grapefrukt för att få i dig den här färgen.

Rött – immunsystem: Acerola – en känd källa till vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion. Tomater innehåller dessutom fytonäringsämnet lykopen. Rabarber och röd potatis tillhör också den här färgen.

Lila och blått – hjärnan: Vindruvor är kända för att innehålla folat vilket bidrar till normal psykologisk funktionsförmåga. Blåbär, svart vinbär och fläderbär innehåller även vitamin C. Dessutom innehåller lila bär fytonäringsämnet antocyanin.

Grönt – energi: Gröna grönsaker och frukt som avokado, äpplen, honungsmelon och sparris innehåller väsentliga näringsämnen. Kelp exempelvis innehåller jod. Jod bidrar till normal energiomsättning och även kognitiv funktion.

* “Global bedömning av intag av utvalda fytonäringsämnen vad gäller konsumtion av frukt och grönt”; Mary M. Murphy, Leila M. Barraj och Judith H. Spungen; British Journal of Nutrition (2014), 112, 1004-1018.

Vill du ta en test?

Var du uppmärksam? Tror du att du kan klara vårt test om fytonäringsämnen? Prova och dela ditt resultat!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies är filer som lagras i din webbläsare och används av de flesta webbplatser för att anpassa din webbupplevelse.

Genom att fortsätta att använda vår webbplats utan att ändra inställningarna, samtycker du till vår användning av cookies.

Jag förstår