Varukorg (0) 0 Varukorg

Din varukorg verkar tom!

Tack! Dina inköpslista har lagts till i varukorgen

Gå till varukorg
ABO:ER I FOKUS
© Amway

Skörda för NUTRIWAY-kosttillskotten

Välbefinnande

Alberto Vega som är ansvarig för NUTRIWAYTM-gården i Mexiko, talar om växtskötsel, hållbar odling och varför det är viktigt att skörda vid rätt tillfälle för att kunna skapa NUTRIWAY-kosttillskott.

Den hisnande vackra NUTRIWAY-gården i den mexikanska staten Jalisco är känd för sina vidsträckta gröna fält och friska morgonluft som värms upp under hela dagen. Eftersom gården är belägen nära ekvatorn är naturförhållandena idealiska för odling av en mängd olika frukter, grönsaker och örter, däribland spenat, kål, vattenkrasse, alfalfa, broccoli, persilja, grapefrukt och citron. Dessa är några av de växtbaserade ingredienser som används i kosttillskotten från NUTRIWAY.

Alberto Vega in the offices of the Jaliscon sustainable NUTRILITE farm. © Amway

Alberto Vega på kontoret på NUTRIWAY-gården i Jalisco.

Men om du frågar gård- och odlingsansvarige Alberto Vega, vad han gläds mest åt när han går över fälten, kanske hans svar känns överraskande. “Doften av organiskt gödningsmedel”, säger han och ler lite illmarigt. “Den kanske inte uppskattas av dem som inte är vana vid den men för mig är det ett kvitto på att vi gör vårt bästa för att ta hand om våra växter.”

Albertos passion för hållbart jordbruk är påtaglig. När det är dags att börja planera för säsongen och han har en stund över, lämnar han datorn och kontoret och sätter sig ute på fälten. “Jag sitter i flera timmar och planerar och tittar ut över horisonten och funderar på var kan jag plantera en ny gröda och hur mycket mark vi behöver”, säger han. “Det är så jag får min inspiration.”

Ett liv vigt åt sunda växter

När Alberto kom till NUTRIWAY-gården i Mexiko första gången gjorde han det som praktikant. Idag ansvarar han för ett team på 128 personer som delar hans entusiasm för allt som är naturligt och hållbart. “NUTRIWAY har gett mig möjlighet att växa både på ett professionellt och personligt plan. Jag är väldigt stolt över gården och mitt team”, säger han.

Alberto lägger en del av sin tid på att ordna utbildningar – allt för att alla i teamet ska få en chans att göra sitt bästa. “Vi kör utbildningar för våra anställda varje år”, säger han och förklarar att hans team håller sig uppdaterade när det gäller metoder för hållbart jordbruk, exempelvis växelbruk, och även vad gäller säkerhet. Detta är väldigt viktigt eftersom teamet har en mängd olika arbetsuppgifter med allt från att planera säsongen till att välja frön, skadedjurs- och sjukdomsbekämpning, bevattning, gödning, ogräsrensning, skörd med mera.

Det viktigaste är timing!

När Alberto nämner skörda stannar han upp och förklarar att det är en viktig del av frö till tillskott-resan. Tidpunkten för skörd har nämligen en betydande inverkan på kvaliteten på de naturliga ingredienser som kan extraheras. Och det är de näringsämnena som utgör kosttillskotten från NUTRIWAY.

I slutänden är det själva plantan och klimatet som avgör när det är bäst att skörda. “När en växt är fullt utvecklad innehåller den maximalt med näring och ger maximal skörd”, förklarar Alberto – “Det är då man ska skörda för att få ut så många naturliga fördelar som möjligt.”

För Alberto och hans team är den bästa tiden före 12 på dagen. “Vi börjar någon gång mellan 7:00 och 11:00 på förmiddagen”, säger han. “Vi skulle kunna skörda senare men då skulle skörden snabbt förlora sin fukt.” Under soliga dagar när temperaturen går över 30°C kan skördematerialet lätt äventyras.

Men det är inte alltid man skördar under dagen. På Nutriway-gården Ubajara i Brasilien skördar man acerolakörsbären på natten. Det beror på att frukten har lägst temperatur på natten och detta bidrar till ett högt vitamin C-innehåll.

Eftersom växter har högt näringsinnehåll bara vid vissa tillfällen, som Alberto nämnde, måste man välja skördetillfällena noga. Odlare gör sitt bästa för att se till att skörden innehåller så mycket näringsämnen som möjligt. Kvalitet har trots allt alltid varit, och fortsätter att vara, viktigt för kosttillskott från NUTRIWAY.

Om grödor skördas på bästa möjliga sätt blir de fantastiska ingredienser i nästa del av processen. Är du nyfiken på att veta mer om hur odling, näring, välmående och kost är kopplade till varandra? Fortsättning följer i nästa avsnitt i vår serie som tar oss till Alli Klosners labb där hon tillbringar dagarna med att utveckla kosttillskottssammansättningar från NUTRIWAY.

Klicka här för mer information om NUTRIWAY

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies är filer som lagras i din webbläsare och används av de flesta webbplatser för att anpassa din webbupplevelse.

Genom att fortsätta att använda vår webbplats utan att ändra inställningarna, samtycker du till vår användning av cookies.

Jag förstår