Varukorg (0) 0 Varukorg

Din varukorg verkar tom!

Tack! Dina inköpslista har lagts till i varukorgen

Gå till varukorg
ABO:ER I FOKUS

Skapa en egen liten örtagård

Vitaminer & kosttillskott

Litet utrymme och utan gröna fingrar

Färska örter tillför en naturlig smak och arom till din matlagning. De har dessutom andra utmärkta fördelar, bland annat att du kan skära ner på saltet, de tillför viktiga vitaminer till din kost och fungerar som kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska medel.

Och de kräver inte mycket utrymme eller några gröna fingrar. Beställ örtplantor och planteringsjord på nätet. Örter som basilika, oregano, timjan, rosmarin och mynta är utmärka för att lägga till det lilla extra till varje maträtt.

Plantera och odla

Placera din örtagård på en plats i, eller nära, köket och som får minst sex timmars direkt solljus per dag. Välj krukor med gott om utrymme för att tillåta rötterna att expandera och med tillräckliga dräneringshål. Fyll krukorna med jord till ungefär tre fjärdedelar och vattna precis tillräckligt för att fukta men inte dränka.

Ta plantorna från sina behållare och var noga med att inte skada rötterna. Lossa jorden vid rötterna. Placera plantorna ovanpå jorden i krukorna och tillsätt tillräckligt med jord för att täcka rötterna. Klappa ner dem lite lätt och vattna igen, återigen försiktigt så att du inte dränker dina plantor. Överbevattning är en av de främsta anledningarna till att örtplantor inte överlever.

Skörda och vårda

Dina örter kan skördas 4-6 veckor efter plantering. Klipp så mycket som du behöver, men inte mer än en tredjedel av plantan på en gång. Se till att skörda tillräckligt ofta så att örten inte börjar blomma. En ört som blommor fokuserar sin energi på just blommandet och producerar färre bladverk, och det är bladen vi vill åt!

Om örtplantan börjar blomma, nyp av blommorna och klipp ner stjälkarna med ungefär en tredjedel. Örter mår bra av att klippas regelbundet, så om du inte hinner äta dem, klipp ner och bevara. Du kan hacka ner örterna i ett isfack, täcka med vatten och frysa in. Du kan också torka dem genom att binda ihop dem och hänga dem upp och ner några dagar, eller göra smaksatt smör.

Relaterat innehåll

Stärk ditt immunförsvar

Vitaminer & kosttillskott

Mer

Den rätta maten just nu

Köksredskap

Mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies är filer som lagras i din webbläsare och används av de flesta webbplatser för att anpassa din webbupplevelse.

Genom att fortsätta att använda vår webbplats utan att ändra inställningarna, samtycker du till vår användning av cookies.

Jag förstår