Tid för förberedelse och tillagning: 1 tim 45 min
Ingredienser:
2 msk olivolja
2 schallotenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
175 g Arborioris
150 ml ml torrt vitvin
1 l grönsaksbuljong, håll varm på spisen
80 ml vispgrädde
1/4 liten pumpa, urkärnad, skuren i tunna klyftor
Salt och färskmalen svartpeppar
Servering: 3–4 msk crème fraiche och 2–3 msk riven parmesan
Så här gör du:
Risotton: Hetta upp olivolja i en stor, plan iCook-panna (exempelvis Senior Sauté-pannan ur Family-setet). Ställ på medelvärme tills den är upphettad. Lägg i schalottenlök, vitlök och en nypa salt. Fräs i 5–6 minuter tills mjukt.
Lägg i ris och stek i 2–3 minuter. Rör om ofta tills riset blir genomskinligt. TIllsätt vin, koka upp, och låt sedan sjuda i ytterligare 2 minuter.
Tillsätt buljong slev för slev. Rör om och låt sjuda tills riset har sugit upp hela buljongen innan du lägger i nästa slev.
Fortsätt tills riset har sugit upp hela buljongen och är mört och krämigt i konsistensen. Det bör ta cirka 25–30 minuter. Det kan hända att du inte behöva använda all buljong.
Sätt ugnen på 190°C (170° varmluft) | 375 °F | gas 5.
När riset är färdigt rör du i vispgrädde och kryddar efter smak. Sleva över i en ugnsfast form och toppa med pumpaklyftor.
Grädda i cirka 30–40 minuter tills risotton har fått färg och pumpan är mjuk när du känner efter med en knivspets.
För servering: Ta ut ur ugnen och låt stå i 5 minuter innan du klickar på crème fraiche. Strö över riven parmesanost.