Basmatiris – Ingredienser:
200 g basmatiris
2 liter vatten
1 litet lagerblad
5 cm kanelstång
3 gröna kardemummakapslar
Ris– Så här gör du:
Skölj riset några gånger tills vattnet är rent. Blötlägg i 20 minuter i 2-liters skålen. Häll av vattnet.
Koka upp 2 liter vatten i 3-liters kastrullen. Tillsätt lagerblad, kardemumma och kryddnejlika.
Tillsätt lite salt och det avrunna riset när vattnet börjar koka.
Koka i 15 minuter eller tills det är färdigt. Häll i ett durkslag, avlägsna de stora kryddorna eller ha kvar dem i riset.
Biryani med kyckling – Ingredienser:
500–600 g kyckling (blandning av ben och bröst)
3 msk olja
Salt efter smak
2 medelstora lökar, finhackade
1 stjärnanis
En nypa saffran blandad med 2 tsk mjölk och 1 msk ghee
3 gröna kardemummakapslar
1 svart kardemummakapsel
1 lagerblad
4 kryddnejlikor
2,5 cm kanelstång
½ tsk kumminfrön
1 msk ingefära- och vitlökspasta
¼ tsk gurkmeja
2 tsk biryani masala- eller chicken masalapulver
¾ till 1 tsk rött chilipulver
230 ml yoghurt
1 handfull myntablad, finhackade
1 handfull korianderblad, finhackade
Biryani med kyckling – Så här gör du:
Medan riset kokar sauterar du löken med olja i iCook 4-liters soppgrytan. När löken är gyllenbrun ställer du ¼ åt sidan i en skål.
Sänk värmen och sautera lagerblad, stjärnanis, kumminfrön, kryddnejlika och kardemumma med resten av den stekta löken i soppgrytan.
Tillsätt ingefära- och vitlökspasta och stek tills den råa doften har försvunnit.
Tillsätt kycklingbitar och stek på medelvärme tills de blir vita.
Strö över resten av kryddorna – salt, masala, gurkmeja och rött chilipulver. Blanda väl. Sätt på locket och tillaga på låg till medelhög värme i 4 minuter.
Häll över yoghurt och blanda väl. Sätt på locket och tillaga på medelvärme tills köttet är färdiglagat och currysåsen har tjocknat. Salta efter smak.
Kombinera kyckling och ris:
Smöra 8-liters universalgrytan och sätt ugnen på 180 °C.
Lägg den tillagade kycklingen i stekgrytan och lägg hälften av de hackade myntabladen ovanpå.
Bred ut det kokta riset jämnt över kycklingen. Strö över ¼ av löken, resten av mynta- och korianderbladen och saffranblandningen ovanpå.
Sätt på locket ordentligt och tillaga i 20-25 minuter.
Servera med yoghurt.