Total förberedelsetid: 60 min / Portioner: 4 / Energivärde: 96 kcal per portion
Kokkärl:
Senior Sauté Pan och lock
Blandskål med lock
Ingredienser:
6 purjolökar
250 ml naturell yoghurt
4 kvistar koriander
4 kvistar dragon
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung (blandat med balsamvinäger)
1 tsk senapskorn
salt och peppar
Näringsinformation per 1 portion:
Protein – 6,1 g
Fett – 2,1 g
Kolhydrater – 13,2 g
Energivärde – 96,4 kcal
Kolesterol – 5,6 mg
Glykemiskt index – 25 (lågt)
Så här gör du:
Skär purjolöken i 10 cm långa bitar. Skölj dem väl och bind ihop dem med kökssnöre. Det går också bra att använda kokta strimlor av purjolök i stället för kökssnöre.
Koka upp saltat vatten i traktörpannan. Lägg ned den förberedda purjolöken i hett saltat vatten. Låt vattnet koka upp igen och koka purjolöken i 15-20 minuter med hjälp av tillagningsmetoden VITALOK. Detta innebär att det skapas en fuktspärr mellan pannan och locket så att näringsämnen och smaker stannar kvar i pannan.
När purjolöken är klar låter du den svalna och torkar den sedan med hushållspapper och lägger upp på ett serveringsfat.
Mixa jämnt finhackade örter, senapsfrön, naturell yoghurt, salt och peppar till vinägrettdressingen. Låt dressingen svalna.
Häll dressingen över purjolöken och ringla sedan över blandningen av balsamvinäger och honung. Låt rätten vila en stund i kylskåpet så att purjolöken hinner dra till sig dressingen.